A fi diplomat... Toți consideră că iau decizii bune și că sunt cât se poate de... diplomați în relațiile cu ceilalți. Dar... este cu adevărat așa?
A fi diplomat nu înseamnă să întrebi: „Nu te supăra, pot să te întreb de ce?”, în acest fel ești un băgăreț politicos. Diplomatul vrea să întrebe „De ce?”, dar înțelege că nu are dreptul, așa că așteaptă și te induce pe tine însuți să îi spui de ce, fără nici cea mai mică urmă de curiozitate aparentă. Diplomatul este un manipulator.
A fi diplomat nu înseamnă să spui: „Dacă pot să îmi permit să îți spun părerea mea...”, ești doar un prezumțios care are intenția de a părea modest. Diplomatul va tăcea, îți va pune întrebări la momentul potrivit și va face în așa fel încât tu însuți să ajungi la concluziile lui. Îți vor părea ideile tale, vei spune că ai avut o inspirație incredibilă, în realitate diplomatul a știut să îți insufle propriile idei în așa manieră încât să le accepți ca fiind ale tale. Diplomatul stăpânește tehnica persuasiunii.
A fi diplomat nu înseamnă să spui: „Lasă prostiile și gândește-te bine! Noi aici vrem să te ajutăm, gândește-te la ce îți spunem și noi, nu fă numai cum te taie capul!”, fiindcă atunci chiar și cel mai bun prieten pare doar un pisălog care nu te înțelege. Diplomatul te va asculta și te va înțelege, apoi va începe să empatizeze cu tine, găsind punctele slabe în argumentarea ta. Apoi îți va expune ideea lui cu cuvintele tale, va fi ca și cum îți vorbește o altă parte din tine însuți. Va folosi un limbaj pe care să ți-l asociezi, va folosi argumente pe care să le poți asimila, va sensibiliza cu tine, te va convinge fără să ți se pară că o face, ceea ce va spune el ți se va părea firesc, normal să fie așa. Brusc, te vei simți penibil, exagerat, îi vei da dreptate, fiindcă diplomatul știe să empatizeze.
De multe ori, nici nu ne dăm seama cât de diplomată este o persoană cu adevărat. Ne pare că este doar cineva cu care ne place să stăm de vorbă, care ne înțelege, care ne ajută cu adevărat. Îl sunăm sau îl chemăm fiindcă ni se pare că avem atât de multe în comun, că prietenia dintre noi este sinceră și profundă. Dar se poate spune că persoana care manipulează, persuadează și convinge se dezvăluie cu adevărat pe ea însăși, într-atât încât să considere pe altineva prieten cu ea?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu