Dar înorcându-ne la citit, am făcut rost, printr-un gest de curtoazie al internetului, care pare să aibă de toate, de o copie digitală a cărții „Mama și copilul”, de Emil Căpraru și Herta Căpraru. Vă amintiți de ea? Este cartea pe care o țineau în raft părinții noștri și pe care o consultau cu sfințenie pentru orice prostioară, uneori chiar luând în considerare sfaturile de acolo, înainte de a da crezare medicului. Îmi amintesc, în spatele pleoapelor coborâte, de culorile portocalii si albastre ale copertelor sale. Mi se pare că era un copil cu o bluză albastră, oricum, în ceață, Doamne, încă îmi amintesc de mirobolanta carte. Și, deși este scrisă în vremea României socialiste și are destule paragrafe în care vorbește despre transformarea copilului într-un mândru cetățean al societății și datoria părinților de a ghida copilul prin profundele substraturi comuniste, sfaturile sunt utile și prezentate într-o lumină neașteptată. Ba chiar am găsit un punct care se numește „Zece reguli pentru educația copilului”, care sincer, ar trebui urmat cu sfințenie de toate mamele.
Majoritatea regulilor sunt de bun simț și vin din inimă pentru mame, dar este frumos să le vezi scrise, te fac să zâmbești. Deci, doamnelor mămici și nu numai, punctul 30 din cartea „Mama și copilul”, de Emil Căpraru și Herta Căpraru, Editura Medicală, București, 1984.
„30. Zece reguli pentru educația copilului - [...] publicat ca articol de fond de revista Der Kinderarzt (nr. 8, 1979), cu prilejul Anului internațional al copilului [...]
1. Să-ți iubești copilul! Adică să te bucuri de el, să-l accepți așa cum este, să nu-l jignești, să nu-l umilești, să nu-l descurajezi, să nu-l pedepsești pe nedrept, să nu-l lipsești de încrederea ta, să-i dai prilejul să te iubească.
2. Să-ți protejezi copilul! Adică să-l aperi de primejdii fizice și sufletești, la nevoie chiar prin sacrificarea propriilor interese și cu riscul propriei tale vieți.
3. Să fii un bun exemplu pentru copilul tău! Să transmiți valori de tradiție, să trăiești în conformitate cu acestea, să-l încurajezi și să te porți cu el cu responsabilitate. Este necesar ca un copil să simtă viața unui cămin, cu o familie unită, cu respectul și dragostea pentru cei bătrâni, cu legături strânse și sincere cu toate rubedeniile și prietenii. Copilul să crească într-o familie în care este cinste, adevăr, modestie, armonie. Adulterul părinților, invidia, îmbogățirea pe căi necinstite, obținerea unor avantaje pentru copil pe căi neprincipiale etc. constituie un model cu repercursiuni asupra profilului cetățeanului de mâine al țării.
4. Să te joci cu copilul tău! Respectiv să-ți faci timp pentru copilul tău, să vorbești cu el, să te joci cu el cum îi place, jocurile lui să le iei în serios, să te familiarizezi cu lumea imaginilor lui.
5. Să lucrezi cu copilul tau! Să-ți ajuți copilul când vrea să participe la munca în casă, în grădină. Când copilul este mai mare să-l obișnuiești să participe la treburile zilnice din gospodărie și pentru gospodărie. [...]
6. Să lași copilul să dobândească singur experiențe de viață, chiar dacă suferă! Copilul acceptă numai experiențele pe care le face singur. Propriile tale experiențe sunt adesea lipsite de valoare pentru copilul tău. [...]
7. Să-i arăți copilului posibilitățile și limitele libertății umane! [...]
8. Să-l înveți să fie ascultător! Părinții sânt datori să să supravegheze și să îndrume comportarea copilului, astfel încât, prin acțiunile sale să nu genereze suferință nici pentru el, nici pentru alții. Răsplătește-l pentru respectarea regulilor stabilite! La nevoie vei încerca să imprimi respectarea regulilor prin pedepsire!
9. Să aștepți de la copil numai aprecierile pe care le poate da conform gradului de maturare și propriei experiențe! Copilul are nevoie de mult timp până învață să se orienteze în această lume complicată. [...]
10. Să-i oferi copilului trăiri cu valoare de amintiri! Copilul se „hrănește”, la fel ca adultul, din trăiri care îi dau prilejul să cunoască viața altor oameni și lumea (serbări de familie, excursii, călătorii, vacanțe, spectacole, manifestări sportive)”
Multe lucruri apărute în aceste rânduri nu mă așteptam să le văd vreodată scrise într-o carte de specialitate. Adică să îți aperi copilul cu prețul vieții... E draguț să citești și să spui „Sigur că da, bineînțeles că el este mai important!”. Te face să te simți o mamă minunată!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu