Constantin Simirad a fost primar al Iasului din1992 pana in 2003, cind pleca in Cuba ca ambasador al Romaniei. In anul 2006, presedintele Traian Basescu il chema de la post inapoi in tara, statul roman raminind fara reprezentat diplomatic in Cuba. Din anul 2000 a scris aproape fara pauza proza scurta, romane si tablete in diferite ziare iesene. Om politic si om al lierelor si cifrelor, Constantin Simirad se arata multumit. Multumit ca "Dumnezeu mi-a dat inspiratie, m-a ajutat si a fost generos cu mine".
"Nu sint Sadoveanu, nu sint Rebreanu si nici alti mari prozatori romani, dar ma descurc cat de cat"
Reporter: Sinteti matematician, politician si scriitor. Cum ati reusit sa rezolvati aceasta ecuatie cu trei necunoscute?
Constantin Simirad: Poate ca Dumnezeu mi-a dat inspiratie sa le rezolv pe toate trei in mod onorabil. Si ca matematician, am trecut un doctorat intr-o vreme cand doctoratul se lua foarte, foarte greu. Am publicat foarte multe lucrari in Romania, dar si in strainatate. Recenziile lucrarilor mele de matematica au fost facute de oameni ai matematicii mondiale, din Japonia, din Statele Unite ale Americii, din Franta, chiar si din Rusia. As putea spune ca m-am descurcat onorabil. Ca politician si primar al municipiului Iasi stiti foarte bine ca am fost reales si reales de doua ori, ceea ce inseamna ca activitatea mea a fost apreciata si cred ca nu exista un calificativ mai bun decat cel dat de electorat. Mai ales ca acum, cand ma plimb prin Iasi, vad un val de simpatie – spun eu – surprinzator. Dupa cinci ani de cand m-am retras din politica din Iasi, sint privit cu multa simpatie inca de ieseni. In ce priveste activitatea de scriitor, am scris zece volume de proza, romane si proza scurta, si cred ca in acest domeniu m-am achitat tot onorabil. Nu sint un scriitor de referinta. Sint un amator care scrie si daca place la unii si la altii, eu ma simt foarte bine. Nu sint Sadoveanu, nu sint Rebreanu si nici alti mari prozatori romani, dar ma descurc cat de cat si in aceasta meserie.
Reporter: Sinteti nascut in satul Cotusca din judetul Botosani si ati facut liceul si facultatea la Iasi. Unde va simtiti cu adevarat acasa?
Constantin Simirad: Cu adevarat acasa este Iasul si aici am facut liceul, am facut facultatea si aici m-am realizat ca om. Iasul e un creuzet care plamadeste un caracter, oameni de cultura si chiar genii si am beneficiat de acest tratament in acest oras si ii sint foarte indatorat. In afara de asta, iesenii mi-au aratat atat de multa simpatie incat ramin indatorat pana la moarte lor. Stiti foarte bine ca m-am prezentat in alegeri cu simbolul "cheie" si iesenii m-au votat, apoi cu simbolul "marul" si au facut-o din nou si ultima oara m-am prezentat ca fondator al Partidului Moldovenilor cu simbolul "zimbrul" si iesenii m-au votat din nou. Deci va dati seama ca totusi omul a contat si sint dator iesenilor care cred ca m-au pus la suflet si eu le raman indatorat si recunoscator.
"Am fost si sint un mare admirator al Preafericitului Daniel"
Reporter: "Izgoniti din rai", volumul aparut in 2005, cuprindea povestiri reale si imaginare din Romania si Cuba. Ce anume v-a inspirat din spatiul Cuba?
Constantin Simirad: Eu eram un bun observator al vietii cubaneze, aveam foarte multe relatii printre cubanezi si, mai mult, aveam o profesoara din Cuba, de limba spaniola, pe care o trageam de limba sa mai aflu una, alta din viata spirituala a cubanezilor, pentru ca din cea politica si de toate zilele stiam foarte multe. Prin oameni de acestia cu har am reusit sa aflu anumite istorii, mai multe intamplari pe care apoi le-am transpus in proza scurta.
Reporter: Ati devenit membru al Adunerii Nationale Bisericesti si ati primit Medalia "Crucea Moldava" a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. In ce relatii sinteti cu credinta?
Constantin Simirad: Orice om cred ca atunci cand are nevoie, se roaga foarte intens la Dumnezeu. Daca are un necaz, daca doreste un succes, daca incearca sa faca ceva, invoca ajutorul lui Dumnezeu. Eu... Am facut si eu ca toti oamenii, dar de foarte multe ori am multumit lui Dumnezeu pentru generozitatea cu care m-a blagoslovit in viata de pe acest pamant. Am fost si sint un mare admirator al Preafericitului Daniel, am lucrat foarte mult cu domnia sa si vreau sa va spun ca eram impresionat de personalitatea domniei sale. In afara de asta, am primit si Medalia Patriarhului Preafericitului Teoctist, am primit o alta medalie de la Patriarhul Constantinopolului, Bartholomeu, si de la Patriarhul Greciei am primit o medalie, Christo Dulu, care a trecut in nefiinta acum. Vreau sa va spun ca, in general, cu Biserica am avut o relatie excelenta si poate Dumnezeu mi-a dat inspiratia sa ajut foarte mult Biserica. Am fost primul primar din Romania care a produs un capitol special si in cadrul acestui capitol am decis sa ajut bisericile in constructie si consolidarea mitropoliei, cu destul de multi bani. Vreau sa va spun ca circa opt miliarde de lei au fost in primul an. Ulterior fondurile au crescut. Sint multumit ca Dumnezeu mi-a dat inspiratie, m-a ajutat si a fost generos cu mine.
Reporter: V-ati implicat in multe activitati din varii domenii.Va considerati mai mult scriitor, mai mult om politic sau mai mult matematician?
Constantin Simirad: Cred ca structura mea este "vinovata" de aceste lucruri, pentru ca mi-a placut de mic copil ca, daca fac un lucru, sa il fac cel mai bine. Si daca m-am implicat sa fac un lucru, m-am implicat cu toata pasiunea. Atunci cand a fost vorba sa fiu primar, m-am implicat cu toata fiinta mea sa fac lucruri bune in aceasta calitate. Si ca scriitor, poate ca la aceasta meserie de scriitor lucreaza placerea si pasiunea de a face ceva care nu dauneaza nimanui. Matematica... am luptat foarte mult! Pe vremea mea se dadea foarte greu un doctorat. Dar nu va mai spun de teza de doctorat, adica trebuia sa ai foarte multe lucrari publicate in strainatate, recenzate de matematicieni celebri. Adica era o seriozitate extrem de mare cand venea vorba de acordarea titlului de doctor in matematica. Eu am absolvit facultatea de matematica cu media 10, deci am fost un student foarte bun. Prin urmare, daca nu era revolutia din '89, continuam pe linia matematicii si ma realizam mult mai adinc in aceasta meserie.
"Nu am furat de la nimeni ca sa imi pun in piedestalul meu nici o caramida"
Reporter: Trei ani ati fost ambasador in Cuba iar la intoarcerea in tara ati declarat ca nu va veti mai implica activ in politica. Cum ati regasit Romania la intoarcere?
Constantin Simirad: Cei trei ani au fost foarte utili. Ar fi fost foarte bine daca ar fi fost la inceputul carierei mele, pentru ca m-au format ca om intr-o cu totul alta lumina. Din pacate au fost la sfarsitul carierei si este, as spune eu, un regret din partea mea. M-a format ca om si poate nu mai sint atat de impulsiv si folosesc cu mai multa chibziunta cuvintele atunci cand e cazul unei polemici. Nu ma mai reped. Am spus ca nu mai particip in politica si chiar asta era intentia mea, insa a aparut un sondaj din care a reiesit ca iesenii nu m-au uitat in cinci ani de zile si poate ca asta m-a determinat (n.r. sa ma reimplic in politica). Sint dator cu ceva iesenilor. Incerc sa le fiu din nou slujitor.
Reporter: Reintoarcerea dumneavoastra pe scena politica a starnit un val de controverse. Va considerati un personaj controversat?
Constantin Simirad: Nu, deloc, pentru ca, in general, in jurul meu au fost numai prieteni. Am avut parte de dusmani, dar in final dusmanii au terminat in prieteni relatiile cu mine. Am foarte putini dusmani. Desigur, am oameni care poate nu ma agreaza, dar dusmani nu cred ca am foarte multi. Nici nu stiu de ce ar fi dusmanul meu cineva. Nu am facut rau nimanui si m-am pazit cat am putut sa nedreptatesc pe cineva. Deasemeni, nu am incercat sa imi insusesc meritul cuiva. Am incercat sa fiu cladit doar pe caramizile care imi apartin si nu am furat de la nimeni ca sa imi pun in piedestalul meu nici o caramida.
Reporter: Dinu Flamand spunea intr-un interviu ca scriitorii ar trebui sa se fereasca de o implicare prea mare in politica, pentru ca aceasta distruge imaginatia. Care este perspectiva dumneavoastra asupra acestei relatii?
Constantin Simirad: Cred ca un om politic cu imaginatie si cu chibzuinta si cu intelepciune este mult mai bun decat unul care e lipsit de imaginatie. Imagiantia mereu a avut un rol esential in toate sferele de activitate ale omului, incluziv in batalii. Napoleon avea imagini surprinzatoare pe campul de lupta, Cezar la fel. Si Alexandru Macedon. Au fost oameni care, pe langa un solid rationament, dispuneau si de o imaginatie debordanta. Daca ar fi scris, cu siguranta ar fi fost foarte buni scriitori. De asemenea, in scrierile scurte pe care le-au lasat, se vede ca au stofa de scriitori. Nu cred ca pune ceata pe imaginatie o astfel de activitate. Eu am inceput ca primar sa scriu pentru prima data si din imaginatie am facut foarte multe lucruri.
Reporter: Ce agreati: editorialele, tabletele sau mai mult prozele scurte si romanele?
Constantin Simirad: Eu am remarcat ca romanele se citesc foarte greu. Cand acuma e un noian de informatie care se poate obtine foarte usor, copiii, tineretul nu mai face efort sa citeasca romane fluviu, cum ar fi "Pedonul linistit", cum ar fi multe altele. Deci oamenii nu mai citesc literatura vagonabila. Daca citesc ceva scurt, o proza scurta, in tren, o mica povestire de trei minute. Nu au rabdare. E o viata trepidanta si cred ca din acest motiv. Sigur, oamenii de cultura vor citi tot timpul, dar acestia sint foarte putini. / Anca-Elena Cojocaru
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu